Acupuncturist

Title
Ga naar de inhoud

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een klassieke Chinese geneeswijze die in het westen als aanvulling op de reguliere geneeskunde wordt gebruikt.
De wereldgezondheidsorganisatie omschrijft meer dan 50 aandoeningen die succesvol middels acupunctuur behandeld kunnen worden.

Yin en Yang
Acupunctuur maakt al duizenden jaren deel uit van de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) en gaat uit van een holistische benadering.
Dit betekent dat de mens centraal staat en niet de ziekte. Volgens de TCM stroomt er levensenergie ( Qi, of Chi) door het menselijk lichaam. Qi bestaat uit twee tegenpolen die elkaar aanvullen: Yin en Yang.
De chinezen hebben lang geleden ontdekt dat de energie die door het menselijk lichaam stroomt, een stelsel van kanalen (meridianen) volgt en dat in 24 uur een complete circulatie van die energie plaatsvindt.
Er zijn twaalf meridianen, die elk in verbinding staan met een orgaan in ons lichaam.
Een verstoring in deze energie circulatie kan leiden tot een bepaalde ziekte of aandoening.
Ben je ziek, of heb je geestelijke of lichamelijke klachten dan is de energie in het meridianenstelsel waarschijnlijk verstoord, Yin en Yang zijn niet meer in balans.
Acupunctuurpunten
Op de meridianen liggen acupunctuur punten. Dit zijn punten met een doorsnee van ongeveer een millimeter. Via deze punten kan de acupuncturist de energiecirculatie in de meridianen herstellen. Dat kan hij doen door het prikken van naalden of middels massage, pressuur, elektriciteit, laser en warmte (moxa- of cuppingtherapie).
Moxatherapie is het toedienen van warmte op acupunctuurpunten door middel van een brandend kruid (artemisia vulgaris).
Cuppingtherapie is het plaatsen van glazen bollen op de huid, deze zijn verwarmd en zuigen daardoor vacuüm.

Het stellen van de diagnose
De meeste patiënten hebben al eerder contact gehad met de huisarts of specialist en weten de westerse naam voor hun aandoening.
Een diagnose stellen volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde is op andere principes gebaseerd dan wij westers gewend zijn.

 1. Observatie.
  Meteen als de patiënt bij een acupuncturist binnenstapt, begint de observatie. Hoe ziet de patiënt eruit, is hij gezet of juist mager? Hoe is de kleur van de huid? Glanst het haar of juist niet? Hoe gedraagt hij zich; is hij snel of langzaam in het praten of bewegen?
  Op deze manier is te bepalen of de persoon meer Yin of Yang in zich heeft.
  Alleen al door te kijken wordt belangrijke informatie verzameld.

 2. Vraaggesprek.
  Tijdens het vraaggesprek kunt u o.a. vragen verwachten over uw eetlust, de stoelgang, uw slaappatroon. Bij vrouwen is de menstruatiecyclus een belangrijke factor in de energie huishouding, ook hier zullen vragen over gesteld worden.
  De normale levensfunctie is voor de TCM erg belangrijk.

 3. De polsdiagnose.
  Voor de acupuncturist is het voelen van de pols een van de belangrijkste manieren om tot een juiste diagnose te komen. Op beide polsen wordt op drie verschillende plaatsen de pols gevoeld. Door nauwkeurig de spanning, breedte, diepte en snelheid van de pols te voelen, is het mogelijk om meer te weten te komen over de hoeveelheid en de kwaliteit van de energie in de organen.

 4. De tongdiagnose.
  Het bekijken van de tong is eveneens belangrijk. Bepaalde zones op de tong geven informatie over de organen. Is er sprake van beslag op de tong? Wat is de kleur hiervan?
  Waar zit het voornamelijk? Is de tong gaaf of heeft deze cracks (scheurtjes).
  De vorm en de kleur zijn eveneens van belang.

 5. Palpatie van alarmpunten.
  Op de romp zitten een aantal zg.”alarm-punten”, het palperen van deze punten op gevoeligheid, hardheid/zachtheid geeft eveneens informatie over de verschillende orgaan energieën.
Uit al deze handelingen heeft de acupuncturist informatie gehaald en kan hij zijn (Chinese) diagnose stellen.
Aan de hand van de diagnose worden de acupunctuurpunten bepaald.

Ik pas tevens auriculotherapie of ooracupunctuur toe. Op het oor liggen ongeveer honderd punten die elk invloed uitoefenen op een bepaald orgaan of lichaamsdeel. Over het algemeen worden minuscule verblijfsnaaldjes in het oor geplaatst.
Ik gebruik deze therapie hoofdzakelijk ter ondersteuning van de klassieke acupunctuur.

Zie ook:
© Dennis Niessink - 2024
Terug naar de inhoud